Celer

Miřík celer (Apium graveolens)

 

Označení : Kořenová zelenina
Čeleď : Miříkovité
Druhy : Kořenový  (používá se bulva, ale i listy)                                                                                                řapíkatý (používá se nadzemní část rostliny)                                                                                                listový (používají se hlavně listy)
Vzhled : Dvouletá bylina. Listy jsou lesklé, dlouhé a klínovitě vejčité. Plodem je dvounažka. Je pěstována jako kořenová zelenina pro své bulvy a listy. Listy, zvláště jejich řapíky, se vybělují, aby měly křehčí chuť.
Obsahuje : Obsahuje více než osmdesát zdraví prospěšných vitamínů a minerálů. Je velmi bohatý na vitamín C. Kořeny celeru jsou pak také skvělým zdrojem vitamínů B, draslíku, kyseliny listové, hořčíku, vápníku i železa. V listech celeru zase najdeme velké množství vitamínu A.
Použití :  působí protizánětlivě a močopudně, působí příznivě na činnost ledvin, povzbuzuje chuť k jídlu, je vhodný pro revmatiky a diabetiky, uklidňuje a podporuje trávení, zpevňuje cévy. Doporučuje se při obezitě, neboť urychluje látkovou výměnu, a působí i jako zdraví neškodné afrodiziakum.