Česnek kuchyňský

Česnek kuchyňský (Allium sativum)

Čeleď : Amarylkovité
Vzhled : Jedná se o (spíše jen teoreticky) vytrvalou rostlinu, na bázi se složenou stlačeně kulovitou cibulí. Složená z několika dužnatých šupin (stroužků), které jsou kryty společným obalem bílé až purpurové barvy.  Stonek je na průřezu oblý, přibližně do poloviny krytý pochvami listů. Listy jsou jednoduché, přisedlé, s listovými pochvami. Čepele jsou celokrajné, ploché, široce čárkovité asi 2,5 cm široké, na rubu kýlnaté, se souběžnou žilnatinou. Květy jsou ve vrcholovém květenství oboupohlavé, jedná se hlávkovitě stažený zdánlivý okolík, ve skutečnosti to je stažené vrcholičnaté květenství zvané šroubel. Květenství je podepřeno toulcem, který brzy opadá. V květenství jsou skoro vždy přítomny pacibulky, které slouží k vegetativnímu rozmnožování, zpravidla je v květenství daleko méně květů než pacibulek. Okvětí se skládá ze 6 okvětních lístků zelenavě bílé až růžové barvy, řidčeji jsou bílé nebo nachové. Tyčinek je 6, tyčinky vnějšího a vnitřního kruhu jsou rozdílné, nitky vnitřních jsou zakončeny 2 dlouhými zuby. Gyneceum je složeno ze 3 plodolistů, je synkarpní, semeník je svrchní. Plodem je tobolka.
Obsahuje : Vitamín C, D, E, B6, B12, Karoten, Thiamin, Riboflavin, Niacin
Použití : Hraje významnou roli v kuchyni. V lékařství je označován jako přírodní anitbiotikum.