Cibule kuchyňská

Cibule kuchyňská (Allium cepa)

Označení : Cibulová zelenina
Odrůdy : šalotka, zimní, prorůstavá
Čeleď : Amarylkovité
Vzhled :  Dvouletou rostlina s velkou cibulí. Stonek je dutý, robustní až 3 cm v průměru. Listy jsou jednoduché, přisedlé, s listovými pochvami. Čepele jsou celokrajné, polooblé se souběžnou žilnatinou. Květy jsou ve vrcholovém květenství oboupohlavní. Jedná se o hlávkovitě stažený zdánlivý okolík, ve skutečnosti to je stažené vrcholičnaté květenství zvané šroubel. Květenství je podepřeno toulcem. Pacibulky jsou v květenství přítomny jen někdy. Okvětí se skládá ze 6 okvětních lístků bílé až narůžovělé barvy, se středním zeleným pruhem. Plodem je tobolka.
Obsahuje : Zejména Vitamín C. Dále pak B6, B12, Karoten, Thiamin, Riboflavin, Niacin
Použití : při nechutenství, arterioskleróze, potížích zažívání, vysokém krevním tlaku, zánětech ústní dutiny a hltanu , sirnaté sloučeniny působí bakteriostaticky a obsažené flavonoidy a fytoncidy protizánětlivě. V lidovém léčitelství je ve výčtu ještě astma, zánět močového měchýře, nepravidelnost v menstruaci, cukrovka, působí proti zácpě a bodnutí hmyzem. Červená cibule snižuje křehkost cévních stěn.