Křen

Křen selský (Armoracia rusticana,  dříve Cochlearia armoracia)

Čeleď : Brukvovité
Vzhled : Křen je vytrvalá rostlina s mohutným dužnatým kořenem válcovitého tvaru z jehož hlavy vyrůstá více lodyh dorůstající do výše 50 až 120 cm. Lodyhy jsou přímé, na průřezu oblé, uvnitř duté a podélně rýhované. Na tenkých stopkách vyrůstají drobné bílé oboupohlavné květy vytvářející bohatá hroznovitá květenství, která se postupně s tvorbou plodů prodlužují a rozvolňují. Plody jsou zploštělé, elipsovité nebo okrouhlé pukavé šešulky obsahující až 25 hnědých, oválných, matných semen umístěných ve dvou řadách. Rostliny se samovolně rozmnožují semeny a rozrůstáním kořenových výběžků.
Obsahuje : Vitamín C, provitamín A – karotenů. Minerály (železo, hořčík, draslík, vápník a fosfor). Antibakteriální a fytoncidní látky.  Hořčičné silice, glykosidy (glukosinoláty sinigrin, glukonasturtin, glukocochlearin), sinapin.
Použití : V gastronomii se používá čerstvě nastrouhaný kořen zejména jako příloha k vařenému masu. K uzeninám apod.
V léčitelství se křen používá zejména „zevně“ na omrzliny, k léčbě kloubů postižených revmatizmem. Pro obklady lze použít buď čerstvé listy, nebo směs nastrouhaného křenu s moukou a tukem. (1 díl nastrouhaného křenu, 5 dílů mouky a 1 díl tuku), směs přiložíme na postižené místo. Vnitřně“ křen povzbuzuje chuť k jídlu a činnost trávícího systému, usnadňuje odkašlávání, léčí záněty dýchacích cest, má mírný močopudný účinek. Působí preventivně proti chorobám způsobeným bakteriemi, viry, houbami a prvoky. Používá se jako podpůrný prostředek při léčbě žloutenek, zánětů jater a vleklých infekcí močových cest i střev.