Ředkvička

Ředkev setá letní (Raphanus sativus var. sativus).

 

Označení : Kořenová zelenina
Čeleď : Brukvovité
Vzhled : Kořen kulovitý nebo válcovitý. Barva od bílé přes červenou až po fialovou. Existují odrůdy bílé, červenobílé, žluté kulaté a bílé protáhlé. Dužnina bílá, u červených ředkviček někdy s nádechem do růžova, u starších kusů se skelným nádechem. Chuť ředkvičky je pálivá, někdy vodová – závisí obecně na zálivce a počasí během vegetace.
Obsahuje : Vitamín C, D, E, B6, Thiamin, Niacin
Použití : působí antibakteriálně, zároveň ničí plísně ve střevech, sliznici a žaludku, usnadňuje odkašlávání .  Snižuje cholesterol, Příznivé účinky při zácpě a plynatosti.