Tuřín

Brukev řepka tuřín (Brassica napus var. napobrassica)

Označení : Kořenová zelenina
Čeleď : Brukvovité
Vzhled :  Středně velké kulovité bulvy jsou fialovo-bíle či fialovo-žluté barvy. Mají hladký povrch a rostou na povrchu půdy.
Kořenový systém není moc rozvětvený. Nejčastěji mají jeden hlavní, nepříliš hluboký kořen. Vzpřímeně rostoucí listy s velkými laloky chutnají podobně jako zelí. V Německu jsou velmi oblíbeny listové odrůdy, které se dusí podobně jako špenát.  Bulvy mají nasládlou, poněkud peprnou chuť. Konzumuje se vařený, v polévkách, omáčkách a přílohách, mladé bulvy jsou chutné i za syrova.
Obsahuje : Vysoký obsah vápníku a draslíku. Vitamín C. Karoten
Použití :  Má silné bakteriální účinky. Působí proti řadě kožních onemocnění, čistí krev a jsou vhodné při plicní a kostní tuberkulóze. Zvyšuje peristatiku střev, má vysoký obsah vlákniny.