Co je zelenina

 

Za zeleninu můžeme označit tu rostlinu, jejíž plody, semena, kořeny, hlízy, cibule, stonky,
listy nebo květinové části se používají jako potraviny.

Konkrétněji lze zeleninu definovat jako „jakoukoli rostlinu, jejíž část je použita pro výživu“, přičemž sekundárním významem je pak „jedlá část takové rostliny“.

Přesnější definice je „každá část rostlin konzumovaná jako potravina, která není ovocem nebo semenem, ale zahrnuje zralé ovoce, které se konzumují jako součást hlavního jídla.“ K těmto definicím patří jedlé houby a jedlé mořské řasy, které, ačkoli nejsou součástí rostlin, jsou často považovány za zeleninu. V každodenním jazyce se slova „ovoce“ a „zelenina“ vzájemně vylučují. „Ovoce“ má přesný botanický význam. Je součástí, která se vyvinula z vaječníků kvetoucí rostliny. To je značně odlišné od kulinářského významu slova. Zatímco broskve, švestky a pomeranče jsou „ovoce“ v obou směrech, mnoho položek běžně nazývaných „zelenina“, jako jsou lilky, papriky a rajčata, jsou botanicky ovoce.

Konzumována může být surová, nebo vařená a hraje důležitou roli v lidské výživě. Obsah tuků a uhlohydrátů je minimální, zato je bohatá na vitamíny, minerály a vlákniny. Mnoho odborníků na výživu silně doporučuje každodenní konzumaci většího množství ovoce a zeleniny.

Původně byla zelenina shromažďována z volné přírody a do kultivace vstoupila v několika částech světa pravděpodobně v období od 10.000 př.nl do 7.000 př.nl, kdy se vyvinul nový zemědělský způsob života. Zpočátku byly pěstovány pouze původní druhy, které rostly na místě, ale jak čas pokračoval, obchod přinesl exotické plodiny z jiných míst a ty se postupem času přidaly k domácím druhům. Většina zeleniny se v dnešní době pěstuje po celém světě, ať už na polích, nebo ve sklenících. Díky celosvětovému obchodu je veškerá zelenina dostupná také z odlehlých oblastí.

Slovo zelenina bylo poprvé zaznamenáno v angličtině v 15. století. Odvozuje se od středověké latiny vegetabilis „rostoucí, prosperující“ sémantická změna z pozdní latiny znamená „oživovat, zrychlovat“. Význam „zeleniny“ jako „rostliny pěstované pro jídlo“ nabyl svého významu až po 18. století.

You may also like...

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *